Laat je licht schijnen (2)

Door Wieke | 26 maart 2018

Terwijl het bijna Pasen is, wil ik graag een Kerstverhaal vertellen:
In een grote, oude kerk wordt het Kerstfeest gevierd. De kerk staat vol met kaarsen. Ze wachten.
De eerste mensen druppelen al binnen.

Een klein kaarsje wordt aangestoken. Het duurt eventjes, maar al snel brandt er een mooi vlammetje. Het kaarsje kijkt om zich heen, haar eigen mooie vlammetje ziet ze niet. Wel ziet ze de schaduwen die ontstaan door haar licht. Het kleine kaarsje wordt een beetje bang van alle schaduwen die ineens op haar afkomen. Een groepje kinderen blijft even staan bij het kaarsje en heel even ziet ze haar eigen licht flikkeren in de ogen van de kinderen. Dan is het weer weg. De schaduwen komen weer op haar af.

Naast het kaarsje wordt nog een kaars aangestoken. Een statige, gouden kaars. Meteen wordt het een stuk lichter om haar heen. Het kleine kaarsje bewondert de sterke vlam en het heldere licht. 'Hoe doe je dat?' Vraagt ze. 'Wat doe ik?' Zegt de kaars verbaasd. 'Je schijnt zo helder en warm!' 'Natuurlijk doe ik dat, want ik ben een kaars..'
Het kleine kaarsje schaamt zich. 'Ik ben een kaarsje van niks', denkt ze. 'Ik ben helemaal niet geschikt als kaars!'

Ondertussen wordt de kerk steeds voller. De gouden kaars begint andere kaarsen aan te steken.
'Wat doe je nu?' Schrikt het kleine kaarsje. 'Je geeft je licht weg!'
'Niet bang zijn, kleintje', zegt de kaars. 'Een kaars die een andere kaars aansteekt, verliest niets van zijn eigen kracht. Het is juist goed om elkaar aan te steken. Kom, laten we ons licht delen!'

Het wordt steeds lichter in de kerk en de kinderen beginnen te zingen: Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht..

'Weet je kaarsje', zegt de gouden kaars, 'jij kunt je eigen licht niet zien, maar anderen zien dat wel in jou. Het maakt ook niet uit hoe groot je bent, alle kaarsen geven evenveel licht. Als kaars dragen we het licht alleen maar. Allemaal samen geven we heel veel licht.' Dan begint het koor te zingen en de stemmen vermengen zich met het licht.

Het kleine kaarsje vergeet zichzelf..

Pasen.. Het licht van de wereld is gekomen om te schijnen in onze duisternis. Nu mogen we zien wie we echt zijn en onszelf aanvaarden. Want Jezus is gekomen om te herstellen wat kapot is.

Blogs