Vernieuwd in je denken

Door Wieke | juni 2018

Heb je wel eens nagedacht over het mysterie van je hersenen?

Op het moment dat ik deze woorden opschrijf, heb ik bijvoorbeeld nog geen idee hoe ik deze blog op papier ga krijgen... Ik weet het onderwerp: Vernieuwd worden in je denken, maar de gedachten buitelen over elkaar in mijn hoofd. Al die gedachten moeten samen gaan vallen in een leesbare blog. Maar hoe?

Op het moment dat jij deze blog leest is dat gelukt. Hoop ik...
Het blijft een wonderlijk proces. Het ene moment lijkt het nog onmogelijk, het volgende moment is het af. Orde in de chaos.

Ons denken kan een chaos zijn. Een maalstroom van gedachten.
Het lijkt alsof we daaraan overgeleverd zijn. Toch hebben we er meer invloed op dan we vaak denken. Zoals je uit gewoonte vaak dezelfde route neemt, zo volgen je gedachten ook automatisch dezelfde route: platgetrapte paadjes in je hersenen. En dat is vertrouwd, zelfs als het nergens toe leidt of mischien zelfs wel richting de afgrond. Een vrije val in een poel van negativiteit en wanhoop. Alsof je op een glijbaan gaat zitten en roetsj.. daar ga je! Geen ontkomen aan als je eenmaal bent gaan zitten. Maar stel dat je nou eens niet op die glijbaan gaat zitten?

Gods woord heeft het over vernieuwd worden in je denken: maak je gedachten krijgsgevangene van Jezus. Onderwerp ze aan Hem en je gedachten zullen van Hem zijn.

In periodes van vermoeidheid en wanhoop kan dit heel erg moeilijk zijn. Of als de tegenslagen zich opstapelen. Voor je het weet zit je toch op die glijbaan of loop je op zo'n platgetrapt paadje richting de afgrond! Hoe kun je dan een wegversperring plaatsen of toch een afslag nemen? Ook hiervoor geldt dat het het ene moment onmogelijk kan lijken en de eerste stap is moeilijk, maar het volgende moment bevind je je op een weg waar je nooit meer vanaf wilt! De weg omhoog. Weerbarstig en soms misschien moeilijk begaanbaar, maar deze weg is eeuwig. Zoals Psalm 139: 23 en 24 zegt: 'Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij over de weg die eeuwig is.' Je loopt niet alleen op die weg. De Heer loopt naast je en je mag met Hem in gesprek tijdens de wandeling over alles wat je kwelt. 

Tips:

  • Zet aanbiddingsmuziek op. De muziek verwoordt wat je in jezelf niet kunt vinden. En muziek heeft het vermogen om de woorden van je hoofd naar je hart te laten dalen.
  • Probeer je gedachten bewust te maken. Juist omdat het onbewust is volg je als vanzelf een vertrouwde denkroute. Maak het bewust en zet Gods waarheid over jou, de situatie of je leven er tegenover. Onderwerp je gedachten aan Jezus. Zeker als ze heel negatief zijn over andere mensen.
  • Motivatie komt vaak na de actie. Als je je zo rot voelt dat je je nergens toe kunt zetten, begin er dan toch aan, juist als je er niet toe kunt zetten. Ga bezig en je zult zien dat je motivatie en je humeur een boost krijgt. Lukt het toch niet, heb dan geduld met jezelf. Slechte dagen gaan ook weer voorbij..

Blogs