Danken

Door Wieke | december 2019


'Danken is de hoogste vorm van denken'

Ik heb zo'n boekje waarin ik van alles opschrijf: quotes, gedachten, aantekeningen, maar ook onleesbare krabbels wanneer ik bezig ben met een schrijfsel. Soms heb ik ineens een ingeving terwijl ik andere dingen aan het doen ben. Zo'n gedachte moet ik dan opschrijven, anders weet ik het later niet meer.

In dat boekje kwam ik de zin tegen: 'Danken is de hoogste vorm van denken.' Opgeschreven tijdens een conferentie. Eronder staat: 'Het is goed voor ons om liefde te spreken en dankbaarheid over kleine dingen. De vrede van God heeft hiermee te maken en het vertrouwen dat Hij de controle heeft.' Dat is de vrede van God die alle verstand te boven gaat, wanneer we danken onder alle omstandigheden. Mooi! Mooi om terug te lezen en er voor de tweede keer door geraakt te worden. Want ik was het alweer vergeten. Wanneer je iets opschrijft dat je raakt, word je niet alleen gezegend op het moment dat je het hoort of voor de eerste keer leest, maar telkens als je het herleest!

De laatste tijd lees ik veel van Dr. Caroline Leaf. Zij is neurowetenschapper en christen en heeft heel veel inzicht in het vermogen van onze hersenen om te herstellen van toxische patronen. Zij zegt dat de eenvoudige handeling van het dagelijks opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent, gedurende 21 dagen, ervoor zorgt dat je optimisme levels aanzienlijk verhoogd worden. Doe je dit gedurende drie cycli van 21 dagen, dan heeft het zeker de komende zes maanden effect of zelfs langer! Door je zegeningen te tellen word je steeds beter in ze herkennen. Je bouwt aan een dankbare mindset die je leven verandert.

Omdat je het opschrijft, kun je het ook weer herlezen op momenten waarop het je zwaar valt om iets te bedenken. Dan word je gezegend door wat je eerder hebt opgeschreven. God heeft de controle! Laten we Hem danken onder alle omstandigheden, zodat de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, ons hart en onze gedachten zal bewaren in Jezus Christus, onze redder.

Blogs