Rust
In Marcus 6: 30 komen de leerlingen terug van een missie om het goede nieuws bekend te maken, mensen tot inkeer te brengen, demonen uit te drijven en zieken met olie te zalven (vers 12). Ze vertellen Jezus alles wat ze gedaan hebben en wat ze de mensen onderwezen hebben. Hij zegt dan tegen hen:
Ga nu mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een poosje uit te rusten.
Het is een voortdurend komen en gaan van mensen, waardoor ze zelfs niet de kans krijgen om te eten. Daarom stappen ze in een boot en vertrekken naar een eenzame plaats om daar alleen te kunnen zijn. Het is een stukje waar je gemakkelijk overheen kunt lezen, omdat wat er daarna gebeurt de aandacht opeist: De mensen volgen hen en zijn nog eerder aan de overkant dan de boot. Jezus is met ontferming bewogen en hij onderwijst hen langdurig, want in vers 34 staat dat ze eruit zien als schapen zonder herder.
Uit Psalm 23 weten we hoe belangrijk een herder is! Een herder laat de schapen rusten in groene weiden en voert ze naar vredig water, zodat ze nieuwe kracht krijgen. Dus wat Jezus voor zijn leerlingen voor ogen had, hebben deze mensen ook nodig: rust en leiding. Maar ook groene weiden, waar ze kunnen eten. Dus als het al laat is geworden, laat hij hen plaatsnemen in het gras en dan voedt hij hen bovennatuurlijk. Om brood van Jezus te ontvangen hoef je niet hard te werken, je mag gaan zitten en rusten om je te laten voeden met het levende brood: Jezus zelf. Want dat is wat hij je het liefst wil geven: Zichzelf. In Johannes 6: 34 zegt hij: Kom elke dag bij mij en je zult nooit meer honger hebben.
Daarom zegt hij ook tegen jou en mij: Kom, ga met me mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een poosje uit te rusten. Hij roept je weg uit de drukte van alledag om een poosje alleen te zijn met hem. Dat kan zijn om balans te vinden tussen geven en ontvangen. Zodat je tot rust komt en gevoed wordt met het levende brood. Zodat je er weer tegenaan kunt. In Marcus 6 zien we dat het plan om alleen te zijn en tot rust te komen in eerste instantie niet echt lukt. Soms kun je er dus voor kiezen om toch die extra mijl te gaan. Maar Jezus glipt later alsnog alleen de berg op om te bidden en alleen met zijn Vader te zijn.
Dit gedeelte leert ons dus hoe belangrijk hij het vindt dat je tot rust komt en tijd met hem alleen doorbrengt!
Het kan ook zijn dat hij je naar groene weiden wil leiden en vredig water omdat je door pittige tijden gaat. Tussen de uitzending van de twaalf en de terugkeer van hun missie, staat het verhaal van de dood van Johannes de Doper (vers 14-29). Het is niet ondenkbaar dat deze gebeurtenis de discipelen ook bezighield en dat dat ook een reden was voor Jezus om met hen naar een eenzame plaats te gaan. Wat het ook is, alleen zijn met Jezus en tot rust komen is belangrijk!
In de tijd waarin wij leven is het ook soms ook nodig dat we weggeroepen worden uit onze smartphone. ‘Hoe kunnen we stilstaan bij de betekenis van ons leven wanneer we gemiddeld elke achttien minuten afgeleid worden door onze telefoon? Is er nog wel tijd voor het diepere soort vragen als we bij elkaar opgeteld 114 dagen per jaar bezig zijn met Instagram, WhatsApp, de NOS-app of onze e-mail?' schrijft Jamie Nederpel in haar boek ‘Digitaal Dieet’. Zonder dat we het doorhebben, zijn we in een altijd-alerte toestand terechtgekomen. Daardoor komen we niet meer toe aan bezinning, nadenken en mijmeren. Dat hebben we wel nodig om zicht te krijgen op wat er werkelijk speelt in ons leven, wat onze verlangens zijn en hoe het nou eigenlijk met ons gaat.
We zijn niet zomaar zo veel met onze smartphone bezig. Het voorziet ons in diepere, psychologische behoeften, zoals erbij horen en geliefd zijn. Likes, hartjes en berichten geven het gevoel dat anderen je mogen en zien. Het kan ook voorzien in de behoefte op de hoogte te zijn en niets te missen. Als dat zo is, zit je misschien voortdurend op nieuwssites en dat geeft je het gevoel dat je controle hebt op wat er gebeurt. Maar het kan ook zijn dat je je smartphone gebruikt om je af te leiden van innerlijke onrust en ongemak. Daar zit eigenlijk de behoefte aan innerlijke rust onder. Maar, zegt Jamie, we willen wel in onze menselijke behoeften voorzien worden, maar niet op deze manier. We willen niet werkelijk elke dag anderhalf uur lang Insta-foto´s bekijken en likes verzamelen. We willen niet werkelijk alle nieuws weten, elke minuut van de dag. We willen niet onze koppen in het zand blijven steken voor wat er in ons leven werkelijk aan de hand is.
Dus, zegt Jezus, ga met mij mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een poosje uit te rusten. Even weg van alle appjes die maar blijven komen, laat mij jou bevestigen en vertellen dat je er helemaal bij hoort. En laat het nieuws maar even voor wat het is, jij kunt er toch niets aan veranderen. Ja, je zult het zwaar te verduren krijgen in deze wereld, maar ik heb die wereld overwonnen. Kom tot rust bij mij en vlucht niet weg voor stilte en alles wat zich aan je opdringt in die stilte.
In de stilte kun je mij horen. In de stilte vertel ik je wie je echt bent. In de stilte geef ik je wijsheid en vertel ik je wat echt belangrijk is. In de stilte verbind ik je wonden, geef ik je nieuwe kracht en leid ik je langs veilige paden.
Kom. Ga mee, alleen met mij. Rust een poosje uit. Kom!
Wij verlangen ernaar om een plek te zijn waar ieder mens terecht kan met zijn of haar verhaal en geholpen wordt om Gods waarheid over zijn of haar leven te omarmen. Schroom niet om je aan te melden voor een pastoraal traject. Wij bieden pastoraat via de e-mail en willen er graag voor je zijn!
Meld je aan
Nederpel, J. (2022). Digitaal dieet. Ontspannen, bewust en gezond omgaan met je smartphone in 6 stappen. Boekscout.