Tel je zegeningen

image

Tel je zegeningen

Ik heb zo'n boekje waarin ik van alles opschrijf: Quotes, inzichten, gedachten, maar ook onleesbare krabbels als ik bezig ben met een schrijfsel. Want soms heb ik ineens een ingeving terwijl ik andere dingen aan het doen ben. Zo'n gedachte moet ik dan opschrijven, anders weet ik het later niet meer. In het boekje kwam ik de volgende zin tegen: Danken is de hoogste vorm van denken. Ik heb dat een keer opgeschreven tijdens een conferentie. Eronder staat:

Het is goed voor ons om liefde te spreken en dankbaarheid over kleine dingen. 
De vrede van God heeft hiermee te maken en het vertrouwen dat Hij de controle heeft.

Mooi! Dat is de vrede van God die alle verstand te boven gaat, wanneer we danken onder alle onstandigheden. Mooi om terug te lezen en er voor de tweede keer door geraakt te worden. Want ik was dit alweer vergeten. Wanneer je opschrijft wat je raakt, word je niet alleen gezegend op het moment dat je het hoort of het voor de eerste keer leest, maar telkens als je het herleest. Dat is ook de kracht van e-pastoraat. Je kunt de e-mails op een later tijdstip nog eens herlezen en er opnieuw door gezegend worden!

Het afgelopen jaar heb ik veel gelezen van Dr. Caroline Leaf. Zij is neurowetenschapper en christen en heeft veel inzicht in het vermogen van onze hersenen om te herstellen van toxische patronen. Zij zegt dat de eenvoudige handeling van het dagelijks opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent - gedurende 21 dagen - ervoor zorgt dat je niveau van optimisme aanzienlijk verhoogd wordt. Doe je dit gedurende drie cycli van 21 dagen, dan heeft het zeker de komende zes maanden effect of zelfs langer! Door je zegeningen te tellen, ga je ze ook steeds beter herkennen. Je bouwt aan een dankbare mindset die je leven verandert. En omdat je het opschrijft, kun je het ook weer herlezen op momenten waarop het je zwaar valt. Dan word je gezegend door wat je eerder op hebt geschreven.Op die manier kun je God danken onder alle omstandigheden. Zijn vrede, die alle verstand te boven gaat, zal jouw hart en gedachten dan bewaren in Christus Jezus.

Maar dat niet alleen. Ik zag een filmpje van Joakim Lundqvist waarin hij vertelt over een bijzondere ervaring met zijn dochter van vijf. Hij zat met zijn dochter in de auto en moest nog snel iets van binnen pakken. Omdat zijn huis op een heuvel stond en hij een oplopende oprit had, lette hij er goed op dat de handrem omhoog was. Hij liep naar de deur en had de sleutel nog niet in het slot of hij hoorde een afschuwelijke klap. Toen hij omkeek, zag hij dat de auto naar beneden was gerold, de straat over en door het hek van de overburen. Zijn dochter stond op de oprit, precies op de plek waar de auo net nog stond. Toen hij haar vroeg wat er was gebeurd, zei ze dat ze zich af had gevraagd hoe de handrem werkte... Op het moment dat ze de handrem omhoog trok en de auto begon te rollen, tilde een engel haar uit de auto. Toen hij 's avonds God aan het danken was zei God tegen hem: Je hebt geen idee hoeveel aanvallen van satan, gericht op jou en je familie ter aarde zijn gevallen voordat ze je konden bereiken vanwege jouw voortdurende dankzegging... 

Als je dus door moeilijke tijden gaat, blijf God danken en vroeg of laat zul je gaan merken dat God aan jouw kant staat en wonderen voor je doet. Zoals in Psalm 50: 23 staat: 'Wie een dankoffer brengt, geeft mij alle eer, wie zo zijn weg gaat, zal zien dat God redt.' (NBV)

Durf je de uitdaging aan te gaan?

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Aanmelden