Een veilige plek voor je verhaal

image

Een veilige plek voor je verhaal

Bij e-pastoraat verlangen wij ernaar een plek te zijn waar iedereen terecht kan met zijn of haar verhaal. Dat is een mooi streven. Maar wat is een veilige plek? Wanneer is het veilig om je verhaal te vertellen?

Als we onze zwakheden belijden aan een kritisch iemand, lopen we het risico dat we verder beschadigen en nieuwe contactvermijdende mechanismen ontwikkelen. 

Bovenstaand citaat is van Dr. John Townsend. Hij beschrijft in zijn boek 'Tussen vlucht en verlangen' karaktereigenschappen van mensen die betrouwbaar en veilig zijn:

  1. Mensen die op een andere manier reageren dan degenen die je hebben verwond.
  2. Mensen van wie in de loop van de tijd is gebleken dat ze liefdevol zijn.
  3. Mensen naar wie je enige emotionele afstand kunt bewaren.
  4. Mensen die het vermogen hebben tekortkomingen in anderen te aanvaarden.
  5. Mensen die hun eigen tekortkomingen kennen.
  6. Mensen die waarheid spreken zonder te veroordelen.
  7. Mensen die genade zien als de deur naar grotere verantwoordelijkheid over ons leven.
  8. Mensen die goede vruchten in hun leven tonen.

In veilige relaties kunnen onvolwassen delen van onze ziel naar boven komen. Die delen van onszelf waar we bang voor zijn of ons voor schamen. Gedachten, gevoelens of daden waarvan we bang zijn dat ze te erg zijn. Maar wat onbeleden blijft, blijft buiten het bereik van genezing en dat verborgen aspect van onszelf voelt slecht. Zodra het in verbinding wordt gebracht voelt het geliefd (in een veilige relatie). 

Ik ben het licht dat naar de wereld is gekomen, opdat iedereen die in mij gelooft niet meer in de duisternis is. ~ Johannes 12:46

Wat we eigenlijk nodig hebben is een ontmoeting met Jezus! Zijn licht verdrijft onze duisternis. Hij wil in de donkere schuilhoeken van ons hart schijnen, het in zijn licht brengen zodat we niet meer in de duisternis hoeven te leven. Zodat we ons niet meer hoeven te schamen, want hij is er al voor gestorven. 'Ik ben niet gekomen om te oordelen', zegt hij in vers 47, 'maar om de wereld te redden.' Jezus wil met ons de scherven van ons leven oprapen om er iets moois van te maken. Daarvoor is het wel nodig dat we weten wat onze scherven zijn. In een veilige (hulpverlenings)relatie, waarin geen oordeel is, kunnen we ernaar op zoek gaan. Wat is er allemaal gebeurd in je leven, welke impact heeft dat gehad, welke keuzes heb je gemaakt en waarom?

Ik vind het verhaal van de Samaritaanse vrouw in Johannes 4 zo'n mooi voorbeeld van deze zoekende liefde van Jezus. Hij benoemde het feit dat ze vijf mannen had gehad en dat degene die ze nu had niet haar man was niet om haar met de neus op de feiten te drukken of om haar gedrag te veroordelen. Nee, hij zag de intense dorst die ze had naar liefde. Hij zag een beschadigde vrouw die de vervulling van haar behoefte aan liefde op de verkeerde plek zocht en keer op keer teleurgesteld werd. Geen van de mannen die ze had gehad kon haar geven wat ze ten diepste nodig had. Daarom zei Jezus: Als je van het water drinkt dat ik je geef, zul je nooit meer dorst hebben. Hij zei niet: 'Je moet weggaan bij je huidige man (die jouw man niet is) en stoppen met het steeds aangaan van nieuwe relaties.' Nee, hij zei: 'Heb je dorst? Kom toch bij mij! Hier is water.' Want Jezus wist dat het lessen van de dorst het geheim is waardoor mensen kunnen veranderen! Deze dorst kan door van alles zijn veroorzaakt: afwijzing, trauma, verlating, onveiligheid, negatieve woorden of ervaringen, enz. We hebben niet meer vanzelf de ultieme relatie met God en elkaar; ervaren niet meer automatisch een gevoel van bestemming en een doel in onszelf en die leegte maakt ons behoeftig. Zie bijvoorbeeld ook de blog over behoeften.

Heb je dorst? Kom toch bij mij! Hier is water. Kom, ook al heb je geen geld. Koop koren en eet! Kom! ~ Jesaja 55:1

In Matteus 5: 14 zegt Jezus: 'Jullie zijn het licht van de wereld.' Dat betekent dat andere mensen via ons een ontmoeting met Jezus kunnen hebben. Daarvoor moeten we eerst zelf een ontmoeting met Jezus hebben. Zodat we een vat worden, vol van zijn liefde, waardoor anderen aangetrokken worden tot Jezus omdat wij hem toestaan door ons heen te stralen (Kathryn Krick). Iemand die het moeilijk heeft, die vastloopt of zelfs zondigt, heeft het niet nodig dat wij het beter weten of de vinger op de zere plek leggen. Die behoefte kunnen we wel hebben. Vertellen hoe het zit, iemand wakker schudden. Maar goede raad, adviezen en 'vermaning' helpen niet alleen niet, ze berokkenen zelfs schade. Omdat we iemand opnieuw confronteren met het eigen onvermogen en daardoor misschien een nog grotere moedeloosheid ontstaat, waardoor iemand volgens Dr. Townsend nieuwe contactvermijdende mechanismen kan gaan ontwikkelen. We gaan voorbij aan de intense dorst die iemand heeft en de behoefte aan herstel en misschien wel bevrijding. 

Oordeel heeft er nog nooit voor gezorgd dat mensen veranderen. Het wijst hen alleen op de fouten die ze maken. Vaak weten ze dat zelf ook wel. Zo niet, dan zal oordeel leiden tot schaamte of ontmaskering (en dat voelt erg onveilig). Zoals de wet mensen bewust maakte van zonde, maar niet de oplossing was. In Galaten 3: 23 staat zelfs dat we door de wet bewaakt werden en dus in gevangenschap leefden. Totdat het geloof kwam! Jezus was en is de oplossing: Hij heeft ons vrijgekocht. Door hem en in hem wordt het mogelijk dat we opstaan in een nieuw leven! Mensen hebben dus geen oordeel nodig, maar hoop en openbaring. Want hoop doet leven!

In Matteus 9: 36 staat dat Jezus met ontferming bewogen was toen hij de mensenmenigte zag. Want ze zagen er uitgeput en hulpeloos uit, als schapen zonder herder. Hij zei tegen zijn leerlingen: 'De oogst is groot, maar er zijn weinig arbeiders.' Wanneer we navolgers van Jezus zijn en met zijn ogen kijken naar de wereld en de mensen om ons heen, dan zullen we ook met ontferming bewogen zijn. Mensen hongeren en dorsten ten diepste allemaal naar bevrijding en herstel. Dat vinden ze in de vergevende liefde van Jezus. En in een echte ontmoeting met Jezus, want het Koninkrijk bestaat niet uit woorden, maar uit kracht! Wat een voorrecht dat wij vaten mogen zijn waardoor zijn liefde en kracht stroomt!

Ben je op zoek naar een veilige plek voor jouw verhaal? Meld je gerust aan!

AANMELDEN

Lees ook het artikel over goed een kwaad begrijpen

Heb je geen hulp nodig, maar draag je ons werk wel een warm hart toe? Bij e-pastoraat komen regelmatig mensen terecht die teleurgesteld zijn geraakt, slechte ervaringen hebben met andere hulp of graag anoniem willen blijven. Uit onderzoek blijkt dat mensen de neiging hebben meer intieme dingen over zichzelf te vertellen als ze de hulpverlener als verder weg beschouwen. Zo willen wij een aanvulling zijn op pastoraat dat in kerken wordt geboden. Lees hier meer over onze visie en missie: Missie

We willen graag dat onze hulp beschikbaar is voor iedereen. Dat iedereen die dorst heeft komt, ook zonder geld, zoals in Jesaja 55: 1 staat. Jezus zei dat de oogst groot is, maar dat er weinig arbeiders zijn. Bid dus tot de Heer van de oogst of hij arbeiders wil sturen om de oogst binnen te halen. 

We zijn ook op zoek naar meer mensen die ons werk financieel willen steunen. Medearbeiders. Zodat we een veilige online plek kunnen zijn en blijven!

Ja, ik wil steunen!


 

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Aanmelden